COMMUNIE OF LENTEFEEST.

WAT KOST HET?

 

Uit een rondvraag die we samen met Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen een tijd geleden deden, blijkt dat de Vlaming gemiddeld 2000 euro besteedt aan een communie- of lentefeest.

 

KLEDIJ

Het is natuurlijk belangrijk dat het feestvarken schittert op zijn dag. De meeste gezinnen hebben daar 250 euro voor over. Een minderheid (14,3%) besteedt zelfs meer dan 600 euro! Ook de ouders zelf trekken een bedrag tussen 200 en 400 euro per persoon uit om er op hun best uit te zien. Voor de andere kinderen binnen het gezin, mag het iets minder zijn. Gemiddeld wordt er 150 euro per kind uitgegeven. Bij 20% van de gezinnen wordt helemaal niets voorzien voor de andere kinderen. Mama’s mening is nog altijd doorslaggevend bij de keuze van de kledij. De aankoop van de outfit gebeurt meestal al in januari of februari.

 

FEEST

Het budget voor het feest ligt gemiddeld rond de 1000 euro. Voor 10% van de ondervraagden is dat zelfs meer dan 2000 euro. Een opvallend cijfer is dat de helft (50,5%) van de feesten buitenshuis worden georganiseerd. De andere helft (49,5%) van de ondervraagden viert thuis en 53,8% doet daarbij beroep op een traiteur.

 

CADEAU

Kinderen krijgen het liefst geld of waardebonnen cadeau. Familieleden geven gemiddeld 50 euro, kennissen en vrienden gemiddeld 25 euro per kind. De meest gevraagde cadeaus zijn spelconsoles en een verblijf in Disneyland Paris

 

 

 

SUCCES VERZEKERD!

 

Uiteraard wil je dat het feest van je kind één groot succes wordt, en dat er nog lang over gesproken wordt. Veel hangt af van een doordachte voorbereiding, en met vijf tips kom je al een héél eind ver.

 

 

TIP 1: VRAAG OP TIJD JE KLEIN VERLET AAN

Bij bepaalde familiale gebeurtenissen heb je recht op klein verlet. Dat betekent dat je één of meerdere dagen afwezig mag zijn zonder je loon te verliezen. Voor de eerste communie en het lentefeest van je kind kun je er geen beroep op doen, voor de plechtige communie en het feest van de vrijzinnige jeugd wel. Die verlofdag wordt meestal opgenomen op de dag zelf. Valt het feest op een zon-, feest- of inactiviteitsdag, dan mag je verlof nemen op de werkdag voor of na de plechtigheid. Heb je stiefkinderen? Ook dan heb je recht op klein verlet, op voorwaarde dat je getrouwd bent of wettelijk samenwoont met de moeder of vader van het kind.

 

TIP 2: CADEAUSTRESS? GEEF EEN SPAARCENTJE

Het is niet altijd makkelijk om te weten te komen waarmee je het feestvarken een plezier kunt doen. Maar als je iets koopt wat aansluit bij de leefwereld en interesses van het kind, kun je eigenlijk weinig verkeerd doen. Oudere kinderen hebben vaak interesse in iets duurdere dingen zoals een gsm, iPod of spelconsole. In dat geval kun je een envelopje geven met geld, zodat hij of zij er zelf voor kan sparen.

 

TIP 3: BEPAAL HET BUDGET

Veel ouders voelen de druk om een steeds groter en duurder feest te geven omdat ze niet willen onderdoen voor anderen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Een klein, gezellig feest met zelfgemaakte uitnodigingen en taart is soms leuker dan een peperduur feest. Het belangrijkste is dat jij, je kinderen en je familie zich goed voelen. Overleg daarom goed op voorhand en samen hoe het feest er voor jullie moet uitzien. Zo kun je beslissen hoe groot je het maakt en hoeveel geld je eraan wil uitgeven.

 

TIP 4: GA VOOR EEN THEMAFEEST

Themafeestjes vallen altijd in de smaak bij kinderen, zeker als je werkt rond een thema dat aansluit bij de leefwereld van je kind. Films, strippersonages of hobby’s waar je kind gek op is, zijn een goed vertrekpunt. Voor Star Wars-fans kun je bijvoorbeeld Star Wars-poppetjes op de taart zetten en liefhebbers van Jommeke zullen in de wolken zijn met placemats van hun stripheld. Ook algemenere thema’s zoals jungle of circus vallen altijd in de smaak. Vind je het moeilijk om zelf ideeën te verzinnen? Haal dan inspiratie bij creatieve sites (bv. Pinterest), hobbywinkels of creatieve tijdschriften.

 

TIP 5: VERMIJD ZO VEEL MOGELIJK CONFLICTEN

Als ouders gescheiden zijn, is het vaak moeilijk om samen een feest te organiseren. De omstandigheden waarin de scheiding plaatsvond, spelen een grote rol in de beslissing of je het feest samen of apart viert. Het is goed om op voorhand te praten over hoe je het feest het best organiseert. Vraag aan je kind hoe hij of zij het feest ziet, waarmee je rekening moet houden en wat de mogelijkheden zijn. Zorg er wel voor dat je de beslissing niet volledig bij je kind legt, want dat is meestal te moeilijk omdat ze niemand willen teleurstellen.

 

 

 

JOUW COMMUNIE- OF LENTEFEEST GOED GEPLAND!

VERGEET NIETS DANKZIJ DEZE HANDIGE CHECKLIST!

 

Een communie- of lentefeest organiseren, het is een grotere opgave dan je denkt. En ook al is het nog weken of zelfs maanden ver, de grote dag komt er sneller dan je denkt. Met onze handige checklist heb je een onmisbare gids die je stap voor stap begeleidt.

 

 

4 maanden op voorhand

o Stel een budget op, en probeer je daar zo goed mogelijk aan te houden (al zul je wellicht rekening moeten houden met ongeveer 5 à

10 procent onvoorziene kosten).

 

o Leg een locatie vast (als je dat al niet gedaan hebt)

 

o Kies samen met de communicant een leuk thema. Laat je inspireren door zijn of haar favoriete sport, hobby, lievelingskleuren,... Ga voor de dierenwereld, een prinsessenthema, voetbal, het Wilde Westen,... Dat thema kan terugkomen in zowel de uitnodigingskaartjes, als de tafelversiering, het menu,...

 

o Stel een gastenlijst op. Afhankelijk van het aantal personen kan je het feest thuis organiseren of in een feestzaal.

 

o Als je het feest thuis organiseert: leg zeker al een traiteur vast. Vraag wanneer je de definitieve aantallen moet doorgeven.

 

 

 

3 maanden op voorhand

o Verwittig alvast de belangrijkste mensen die niet mogen ontbreken op het feest, zodat ze de datum alvast kunnen blokkeren in hun agenda.

 

o Kinderen zijn gemaakt om te spelen, niet om uren braaf aan tafel te blijven zitten. Om iedereen in een opperbeste stemming te houden, kan je voor de kinderen enkele leuke activiteiten bedenken. Wie eraan denkt om bijvoorbeeld een goochelaar te voorzien op het feest: nu boeken. Ook een springkasteel leg je best nu al vast.

 

o Beslis nu of je zelf de uitnodigingen gaat maken of dat je een fotograaf en ontwerper gaat vragen. Als je voor de laatste optie gaat: zeker nu hen boeken!

 

o Leg een dag vast in je agenda en ga samen met je communicant shoppen. Tip: voorzie ook een reserve outfit. Handig als ze tijdens hun grote feest door het te enthousiaste spelen vuil worden.

 

 

 

2 maanden op voorhand

o Bestel nu de uitnodigingen voor het feest. Uiteraard kan je een leuk communiekaartje bestellen, maar wist je dat je ook bijpassende enveloppes kunt maken en bestellen?

o Verstuur alle uitnodigingen en vraag iedereen tijdig te bevestigen.

 

o Wil je ook een sierlijke tafel, dan is dit ook het moment om je tafeldecoratie te bestellen zoals menukaarten, placemats,,... of kom origineel uit de hoek met een leuke stansvorm.

 

o Tip: beperk het opruimen achteraf tot een minimum met servies voor eenmalig gebruik. In winkels zoals AVA vind je alles – van aperitieflepels en glaasjes tot een volledig servies met serveerschalen – om een eenvoudige maaltijd of een uitgebreid diner te serveren.

 

o Vergeet zeker niet de volgende tafelbekleding en decoratie voor het feest:

o • tafelpapier

o • tafellopers

o • placemats

o • servetten

o • tafeldecoratie

o • slingers en ballonnen

o • hoezen voor de plooitafels

 

o Met buffet- en statafels die eenvoudig openplooien, kleed je iedere kale ruimte in een mum van tijd aan volgens het thema van het feest. Indien je dat een leuk idee vindt: nú bestellen!

 

 

 

1 week op voorhand

o Geef het definitieve aantal aanwezigen door aan de traiteur. Breng hem ook op de hoogte indien er gasten zijn met specifieke wensen (vegetarisch, glutenvrij,...).

 

o Bevestig nog eens de locatie, randanimatie, dj, goochelaar,...

 

o Doe de laatste boodschappen.

 

 

 

De dag voordien

o Stel eventueel een playlist met liedjes op. Denk hierbij zowel aan de kinderen als aan de ouders.

 

o Houd buienradar.be in het oog. En neem je voorzorgen, als er donkere wolken jouw buitenlocatie opkomen.

 

o Thuis of op locatie, zorg ervoor dat alles er al netjes bij ligt.

 

 

 

De dag zelf

o Breng alle laatste versiering aan. Zorg voor een kleurrijke tafel in thema van het feest.

 

o Neem voldoende foto’s die je nadien nog kunt gebruiken als bedanking.

 

 

1-2 weken nadien

o Verstuur kaartjes om al je gasten te bedanken.

 

 

WIJ FEESTEN THUIS!

5 tips om thuis een communiefeest te organiseren

 

Wie thuis zijn communie- of lentefeest organiseert, houdt alle touwtjes in eigen handen, en kan er voor zorgen dat de perfecte communiedroom werkelijkheid wordt. We zetten je goed op weg, met deze 5 tips!

 

 

1. Maak tijdens het feest een groepsfoto en mail die na afloop door naar de genodigden. Een toffe attentie.

 

2. Voorzie een aparte tafel voor de cadeautjes en een leuk mandje om de gekregen centjes in op te bergen. Zo raak je niets kwijt.

 

3. Leg bij elk bord iets kleins, zoals een kaarsje of een blikken doosje met een kleurrijke tekening van het feestvarken. De sfeer zit er direct in!

 

4. Wie een barbecue of een etentje geeft, zit de volgende dag vaak met overschotjes. Als je plastic doosjes voorziet, kun je die restjes na afloop meegeven aan je  gasten. Niet genoeg doosjes? Vraag aan de gasten of ze er zelf wat kunnen meebrengen.

 

5. Natuurlijk zal je communicant of lentekind niet braaf op zijn stoel blijven zitten. Neem dus een extra outfit mee die vuil mag worden. Let wel op: voor je je zoon of dochter een andere outfit laat aantrekken, neem je best eerst genoeg foto’s met hun feestkledij aan.

 

 

NAAR BUITEN!

10 tips voor een onvergetelijk tuinfeest

 

Als het weer het toelaat, is een tuinfeest een echte must. Voetballen, tikkertje en verstoppertje, waterspelletjes, kortom: uren speelplezier gegarandeerd!

 

 

1. Kies een kleur in verschillende tinten als themakleur van je feest.

 

2. Hang lange linten in verschillende nuances van 1 kleur in de bomen en de tenten, Als je linten te duur vindt, kan je ook crêpepapier in repen knippen en die ophangen.

 

3. Versier je tent en tuin met kleurrijke lampions (vb bij Hema of AVA) in diezelfde tinten. Een extra accentkleur kan er wel bij.

 

4. Gebruik ook voor je tafeldecoratie de themakleur.

5. Om niet de hele dag te moeten afwassen, kan je glasmarkers gebruiken.

 

6. Stevige papieren servetten kan je opleuken met maskingtape of versieren met een sierstiksel.

7. Zet allemaal kleine vaasjes met bloemen op je tafel. Als je niet genoeg vaasjes hebt kan je glazen potten in verschillende tinten van je themakleur spuiten en daar je bloemen in schikken.

 

8. Als je niet genoeg servies hebt voor het aantal gasten: geen probleem! Mix en match verschillende borden en kommetjes. Plaats niet het ene type servies aan een kant en het andere aan de andere kant, maar gebruik alles door elkaar voor een mooi effect.

9. Als je feest ’s avonds doorloopt, zorg dan voor voldoende sfeerverlichting in je tuin. Dit kan door kaarsen in lantaarns en verlichting op zonne-energie (vb. van Ikea) Opgepast met kaarsen als er kinderen zijn!

 

10. Als je het ’s avonds gezellig wil houden, zorg dan voor wat extra warmte met een vuurkorf. Dan kan je nog lang nagenieten!

 

HOME

COLLECTIES

SHOPS

CONTACT