Communie, lentefeest, groeifeest: wat is dat eigenlijk?

Communie

Wie kiest voor een communiefeest, gaat als room-katholieke christen een verbintenis aan met God. Deze gaat gepaard met een viering in de kerk. Kinderen uit het eerste leerjaar (en in sommigen regio’s in Vlaanderen pas in het tweede leerjaar) en kinderen uit het zesde leerjaar kunnen respectievelijk hun eerste en plechtige communie (ook vormsel genoemd) doen.

Wie zijn of haar  eerste communie doet, mag de eucharistie ontvangen. Het vormsel is de hernieuwing van het doopsel. In de meeste parochies kiezen kinderen zelf wat ze dragen tijdens de viering in de kerk, maar sommige parochies houden voor het vormsel nog vast aan de witte pij met houten kruisje. Daarnaast zijn er ook tijdens het feest een aantal tradities die in ere gehouden worden. Zo maakt het ijslam zowel bij de eerste als plechtige communie deel uit van de feestmaaltijd.

Lentefeest

Net zoals bij een communie wordt tijdens een lentefeest een ritueel moment in het leven van een kind gevierd. Traditiegetrouw zijn lentefeesten voorbehouden voor kinderen die zedenleer volgen, maar steeds meer kinderen die godsdienst volgen, laten de communie links liggen en kiezen ook voor een lentefeest. Wie zijn of haar lentefeest viert, sluit zich aan bij de vrijzinnig humanisten. Het lentefeest viert de overgang van de kleuterschool naar de lagere school (soms ook pas in het tweede leerjaar) en aan het eind van het zesde leerjaar vieren de jongeren Het Feest van de Vrijzinnige Jeugd. Er worden gemeenschappelijke ceremonies gehouden per regio of er kan gekozen worden voor een individuele ceremonie op maat van het kind.

Groeifeest

Een groeifeest is een term die gebruikt kan worden voor de twee voorgaande feesten, maar het kan ook duiden op het feit dat de ouders ervoor kiezen hun kind niet te laten aansluiten bij de katholieke kerk, noch bij de vrijzinnig humanisten. Toch wordt het kind tijdens een feest centraal gezet om de nieuwe levensfases niet zomaar voorbij te laten gaan. Het groeifeest wordt meestal nog individueel gevierd, al zien we ook hier en daar al gemeenschappelijke groeifeesten opduiken.

Wat je ook kiest, je kind is een dag lang het middelpunt van de belangstelling, wordt gewezen op het feit dat het groter wordt en krijgt vooral een spetterend feest.

(Mieke Vercruijsse)