De lekkerste drankjes voor je communiefeest

Geen feest zonder een verkwikkend drankje. En je hoeft heus niet altijd alcohol te serveren. Ontdek hier de lekkerste alcoholische én non-alcoholische verfrissingen voor je gasten!

Apero time

Als ontvangstdrankje of als aperitief wordt er al snel naar een glaasje bubbels gegrepen. Begrijpelijk: sprankelende drankjes als cava, prosecco en champagne vallen bij iedereen in de smaak. Toch kan je het gerust eens over een andere boeg gooien. Krijg je wat hulp aan de bar? Dan kan je je gasten laten proeven van je favoriete gin-tonic. Wist je trouwens dat de bittere toets van tonic de eetlust opwekt? En dat zoete cocktails de eetlust juist afremmen? Bittere cocktails zijn dus de perfecte smaakmakers. Of verras je gasten, de wijnkenners en whisky afficionados inclusief, met een alcoholvrije cocktail. Geen plakkerige, zoete rommel. Wel verfijnde, verfrissende combinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mocktail met citroen en gember? Schuim het internet af voor de lekkerste recepten!

Vino, please

Het smaakpalet van wijnen is heel uitgebreid. Misschien een beetje té uitgebreid voor sommigen. Kies daarom voor een toegankelijke wijn die een breed publiek kan bekoren. Vraag advies in je supermarkt of bij de wijnhandel. Vergeet niet om je wijnen af te stemmen op het menu. Bij gevogelte of pastagerechten kies je voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of Merlot. Een Rioja past dan weer prima bij vleesgerechten zoals steak met pepersaus. Lichte gerechten zoals salades combineren perfect met een bleke rosé of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon. Bij visgerechten en gevogelte kies je voor een stevigere witte wijn, zoals een Chardonnay. Visgerechten gaan ook perfect met een donkere rosé, net zoals pasta’s en barbecuegerechten. Mierzoete wijnen combineer je best enkel met hartige kazen of zoete desserts. Tip: zet genoeg flessen water op tafel zodat je gasten hun dorst niet moeten wegspoelen met wijn.

Fruitig fris

Het moet niet altijd cola of water zijn. Versgeperste sappen zijn een prima alternatief voor frisdrank en je kan oneindig combineren. Als je niet teveel gasten verwacht, kan je het sap zelf maken met een sapcentrifuge. De meeste versgeperste, niet-gepasteuriseerde sappen zijn twee à drie dagen houdbaar. Liever uitbesteden? Verschillende fruitbedrijven maken fruitsap op maat. Banaan met framboos, aardbeien met kiwi, … Fruitsap is zóveel meer dan het eeuwige sinaasappelsap. Smoothies zijn dan weer iets minder geschikt om te drinken bij het eten, maar je kan ze wel aanbieden bij het dessert. Een smoothie met banaan en yoghurt is al een dessert op zich én een instant succes bij kinderen. Varieer naar hartenlust!

Serveertips

De eeuwige vraag: hoeveel drank voorzie je? Uit een gewone fles van 75cl haal je 5 à 6 glazen. Reken op 2 glazen aperitief en 1/3 tot 1/2 fles wijn per persoon. Rekenen maar. Of zoek een wijnleverancier die volle flessen wijn terugneemt en van je factuur aftrekt. Zo eindig je niet met een halve wijnhandel bij je thuis. Verwacht je veel gasten en heb je geen tafelbediening? Zet de bubbels, rosé en witte wijn in ijsemmers op tafel. De overige flessen kan je bewaren in een (gehuurde) koelkist. Zo kan iedereen zichzelf bedienen en speel je niet het hele feest voor kelner. Proost!

Tekst: Anouk Mouton / Foto’s: Gettyimages