S.O.S. communiefeest: wat doe je als het misloopt?

“Wie niets doet, maakt geen fouten”, aldus luidde de spreuk boven vele grootmoeders’ schouwen. Je zou het ook kunnen omvormen tot “Wie niets onderneemt, overkomt niks”. Maar dan mis je wel de helft van de fun, niet? Een feestje organiseren houdt nu eenmaal risico’s in. Maar als je goed voorbereid bent, kan er weinig écht fout gaan. Regel nummer 1: Keep calm!

Slecht weer

Feestvergaller nummer 1 in België: het weer. Hoewel je communie- of lentefeest wellicht doorgaat in mei, heb je altijd kans op kou of regen. Voorzie voor alle gezinsleden een vest en/of lichte sjaal die matcht met de rest van hun outfit. Je kan ook met laagjes werken, zo heb je het gegarandeerd niet te warm of te koud. Een tuinfeest zonder tent is in België een té groot risico. Huur een tent die groot genoeg is voor alle gasten of tover ook een stuk van je huis om tot feestlocatie. Kies voor een tent met oprolbare zijkanten. Zo heb je een zonnescherm zonder serre-allures als de zon tóch (iets te hard) zou schijnen.

Brand

Een kaars die omvalt, een oom die zijn trucje (“werkt altijd!”) bovenhaalt om de barbecue sneller in gang te trappen, een oude friteuse die ruzie krijgt met het stopcontact, … Meestal is er niet veel nodig om een brandje te stichten. Blijf vooral kalm en zorg dat je genoeg branddekens en blusapparaten in de buurt hebt. Vooral als je een groot feest geeft op een groot terrein. Zoek op voorhand op wat je moet doen bij welk type brand en wijs nog enkele ‘brandverantwoordelijken’ aan. Je kan niet overal tegelijk zijn.

Technische problemen

Je ergste nachtmerrie: je wil foto’s van het feest live projecteren, iedereen staat klaar voor de eerste karaoke-act of je neefje slaat zijn eerste snaar aan, en plots … Niets. Technology says no. Je hebt gecontroleerd of de stekker wel insteekt en je hebt alles al opnieuw opgestart. Wat nu? Tenzij je zelf een technische knobbel hebt, ga je best op zoek naar een technische side-kick. Vóór het feest. Doorgaans houden techneuten van een uitdaging en helpen ze graag een medemens uit de nood.

Zieke cateraar

Niet de vervangbare student die komt opdienen, maar de kok is ziek. Help! Het eten moet dezelfde dag vers bereid worden. Last-minute een vervanger vinden om te koken voor tientallen mensen is dus vrijwel onmogelijk. Zorg dat het niet zover komt. Vraag op voorhand aan je cateraar of hij een back-up heeft. Misschien werkt hij wel samen met een concullega? In het allerslechtste geval kan je pizza of frieten bestellen voor het hele gezelschap. Niet echt haute cuisine, maar het levert je sowieso een grappig verhaal op dat jaren later nóg verteld wordt. En de kinderen klagen niet.

Kleine en grote ongelukjes

Een kindje dat struikelt, tante Carine die na enkele glaasjes een traptrede mist, per ongeluk een allergeen gegeten, … Zorg dat je voor kleine ongelukjes een verbanddoos in de buurt hebt. Als het een zonnige dag wordt, haal je ook zonnecrème in huis. Helaas moet je met álles rekening houden, ook met ergere ongelukken. Zorg dat een ambulance je feestlocatie makkelijk kan bereiken en dat ambulanciers met brancard vrije doorgang hebben.

Geen special act

Je dj belt enkele uren voor het feest. Gisteren van het podium gevallen, enkel lelijk verstuikt. Platte rust. Geen dj voor je feest dus. Net zoals bij je catering, vraag je best op voorhand of je special act een back-up voorziet. Als dat niet zo is, zorg je zelf voor eentje. Dat kost geld, want de back-up moet zijn agenda ook vrijhouden. Maar het bespaart je heel wat kopzorgen. Liever wat budgetvriendelijker? Je kan het feest starten met een live band en hen vragen of ze, indien nodig, langer kunnen blijven. Zo is het gat van de weggevallen dj meteen gevuld.

Tekst: Anou Mouton / Foto’s: Gettyimages