Zo stel je je gastenlijst samen

Wie nodig je uit voor het communie- of lentefeest van je kind? Enkel familie of ook vrienden ? En nodig je iedereen ‘all the way’ uit of laat je mensen aansluiten voor het dessertenbuffet?

Het budget

Hoe meer gasten, hoe duurder het feest. Pure logica. Bepaal vooraf je budget voor het feest en maak een duidelijke verdeling tussen de verschillende kosten, zoals eten, locatie, outfit. Op die manier heb je snel een zicht op het aantal mensen dat je op je gastenlijst kunt zetten.

Voldoende plaats

Wanneer je begint met het samenstellen van je gastenlijst is het belangrijk eerst te kijken wat de beschikbare ruimte is. Is het een tuinfeest waarbij het niet op enkele personen meer of minder komt of vier je in een feestzaal waar het maximum aantal personen strikt vastligt.

Niet iedereen tegelijk

Nodig je iedereen uit voor het volledige feest? Of kies je bijvoorbeeld voor een receptie met buren en vrienden en ga je daarna over in een intiem feest met de familie? Mensen laten aansluiten voor het dessert kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat je timing goed zit, want het is best vervelend als de mensen al toekomen als jullie nog aan de hoofdmaaltijd bezig zijn.

‘Omdat het hoort’

Hebben jullie een traditie van familiefeestjes en is het belangrijk dat je die traditie nauwgezet volgt? Dan is je gastenlijst snel samengesteld en dien je er uiteraard ook enkele mensen bij te nemen ‘omdat het hoort’ en om conflicten te vermijden.

Kinderen boven

Je kunt er ook voor kiezen om je kind te laten bepalen wie er komt. Uiteraard bestaat er over een aantal familieleden geen discussie, want zonder hen geen feest. Maar je kunt je kind bijvoorbeeld een aantal vriendjes laten kiezen en dan de ouders meevragen. Je kind kan zeer uiteenlopende vriendenkringen aanspreken, zoals vriendjes van school, van de sportclub, van de jeugdbeweging … Zo krijg je uiteraard een divers gastenpubliek, maar je kind heeft op die manier wel al zijn dichtste vriendjes op zijn feest.

Je lijstje in stappen

Als je weet welk feest je wil doen, hoeveel mensen je ongeveer wilt uitnodigen, dan pen je best eens alle namen neer. Tel ook steeds de partners en de kinderen mee. Begin met zeer ruim te rekenen. Bekijk het lijstje met je kind en vraag of je mensen vergeet en of hij zich hierin kan vinden. Heb je veel te veel mensen op je lijstje, dan moet je gaan schrappen. 

Misschien hoeft niet de hele straat het glas te heffen tijdens de receptie, maar zijn de directe buren voldoende. Weet dat je soms wel eens zal twijfelen. Als je over sommige mensen blijft twijfelen, leg het blaadje dan even weg en bekijk het enkele dagen later nog eens. Met kleuren werken, kan ook handig zijn: wie zeker, bij wie twijfel je? Hang de template eventueel uit in de keuken en bewerk hem nu en dan.

(Mieke Vercruijsse)