Zoveel kost een communie- of lentefeest

De twee belangrijkste factoren die de kostprijs van het feest beïnvloeden, zijn de locatie (met catering) en het aantal gasten dat je wil uitnodigen. Daarnaast komen ook nog kosten als de outfit, de entertainment en de fotograaf. Gemiddeld geeft een Vlaming ruim 2000 euro uit voor het feest. Niet min dus!

Locatie
Een van de eerste zaken die vastgelegd wordt, is de locatie. Waar wil je het feest doen? Gezellig thuis of liever toch op locatie? En als je het op locatie doet, huur je dan een zaaltje en voorzie je zelf inrichting en catering of huur je een feestzaal met alles erop en eraan? Het tweede heeft als voordeel dat je minder voorbereiding hebt, de dag zelf meer bij de gasten kunt zijn en uiteraard de opkuis vermijdt. Minder zorgen dus, maar wel een grote hap uit je budget.

Catering

Als je kiest voor een restaurant of een feestzaal, dan betaal je uiteraard voor de catering ter plaatse. Wanneer je je eigen tuin omtovert tot feestlocatie, heb je veel meer vrijheid. Laat je een kok aan huis komen, zet je een foodtruck, doe je een barbecue of bestel je een koude schotel? De mogelijkheden zijn uitgebreid én voor elk budget. Voor een traiteur aan huis betaal je rond de veertig euro per persoon voor een driegangendiner met enkele drankjes. Hou je het eenvoudig met bijvoorbeeld een paella? Dan betaal je zo’n 20 euro per persoon, drank niet inbegrepen.

Outfit
Je wil natuurlijk dat je zoon of dochter schittert op het feest. Dus trek je er samen op uit om een feestoutfit te kiezen. Als je daar ook nog een schoenen bijkoopt en de broertjes, zusjes, jezelf en je partner in het nieuw wil, dan mag je toch al snel rekenen op 150 tot 200 euro per kind en bijna het dubbele als volwassene.

Fotograaf
Wil je veel herinneringen aan het feest en ben je zelf niet gebeten door de fotografiemicrobe? Dan kun je eventueel een professionele fotograaf inschakelen voor de dag zelf. Om de kosten te drukken, vraag je best eens rond bij de gasten of iemand zin heeft te fotograferen. Of je legt een fototoestel klaar waar iedereen vrij foto’s mee kan nemen. Naast foto’s van de dag zelf, dien je ook rekening te houden met eventuele kosten voor een fotograaf als je kaartjes van je zoon of dochter wil meegeven met de gasten.

Entertainment
Omdat een communie- of lentefeest een feest is dat vooral rond het kind draait, kun je ook wat extra kinderanimatie voorzien. Een springkasteel, een kinderdisco … Die prijzen vallen al bij al wel mee. Een springkasteel kost rond de 80 euro.

Partyplanner
Hou je niet van organiseren, heb je er geen tijd voor of wil je alles tot in de puntjes mooi geregeld hebben? Dan kun je een beroep doen op een partyplanner. Geef duidelijk je budget aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hou er ook rekening mee dat de partyplanner zelf ook niet gratis werkt …

(Mieke Vercruijsse)